begrafenis

Door MsD op maandag 15 maart 2010 17:00 - Reacties (24)
Categorie: blabla, Views: 4.008

Ik stond eergisteren op een begraafplaats, en het regende.

In mijn jeugd zijn er twee andere kinderen geweest die mij een hele andere kijk op mensen hebben gegeven. Ik noem ze maar even Johan en Kees.

Henk was dom. Erg dom. Tegenwoordig zouden we daar allerlei etiketjes opplakken. Toen was hij gewoon dom, en ging naar een zmok-school. Hij was ook erg sterk. Toen de hersens en spieren werden uitgedeeld stond hij per ongeluk twee keer in de zelfde rij. Het was mij wel duidelijk in welke rij. Nou was de rest van dat gezin ook niet zo slim. Er liepen daar vier kinderen rond, en alle iq's opgeteld denk ik dat je op het niveau van Johan kwam, het broertje van Henk, Johan viel op omdat hij wat slimmer was. En wat softer, en gemanierder. Oftewel, homo. Maar die waren er toen nog niet, alleen mietjes. Johan was een mietje.
De ouders van Henk en Johan vonden dat maar vervelend, een soft jongetje, dus Johan werd thuis ook aardig mishandeld. Maar dat was helemaal normaal, mietjes mocht je meppen.
Op de een of andere vreemde manier raakte ik dus bevriend met Henk. Ik was ook maar een sullig ventje, dun en bleek, en werd ook altijd gepest. Raar dat wij vrienden werden. Maar ik had op deze manier wel een mooie bescherming, en sindsdien ben ik ook niet meer in elkaar geslagen door de grote klierjongens. En raakte ik aan de babbel met Johan.

Kees was gehandicapped. Hij zat in een rolstoel, een elektrische nog wel. Een één of andere enge spierziekte. Hij zou er niet oud mee worden. En hij was al erg lelijk, maar hij had een echte computer thuis, dus toen dat bekend raakte ging ik daar maar eens naar toe. Een echte Z80. Galgje was mijn eerste programma daarop.
Dat Kees een handicap had vond ik totaal niet relevant. Als hij vervelend deed zei ik dat, in tegenstelling tot andere kinderen, en hun ouders. Tijdens het pijltjesschieten was hij net zo'n doelwit als de rest, met tikkertje altijd de pineut, en verstoppertje was zijn minst favoriete spelletje. Die rolstoel deed altijd Bzzzz, klikklik Bzzzzz. Eitje. Maar die computer die was wel erg leuk, samen hebben wij veel tijd verdaan met 'computeren'.
Op een goede dag heb ik hem met rolstoel en al de vijver ingereden. Sinds die dag zijn we vrienden voor het leven geworden, hoe lang dat dan ook zou duren. Hij vond het geweldig dat er met hem iets gebeurde dat ook met gewone jongetjes gebeurde. Zijn ouders waren er duidelijk minder van gecharmeerd, die wisten de prijs van die rolstoel. Ik mocht dus niet meer langskomen.

Henk is op een goede dag uit huis geplaatst, de politie kwam hem halen, hij had iets in de fik gestoken, en dat mocht niet. Jeugddetentie dus. Zijn broer Johan viel nu in een donker gat, Henk was altijd het echte zorgenkindje, maar nu ging alle aandacht naar hem uit. Negatieve aandacht that is. Toen hij op een dag bij mij voor de deur stond met een bloedneus en verrekte arm wist ik dat wij een bepaalde vriendschap moesten hebben.

De volgende dag reed Kees langs, hij verveelde zich.

Met zijn drieën hebben wij veel gespeeld, de computer ging gewoon bij mijn staan, Johan kon zichzelf in alle rust en veiligheid vrouwelijk verkleden. Wij waren toch met andere dingen bezig. Alles was goed en vredig.

Op een minder fijne dag, ik woonde toen al elders, kreeg ik een briefje van de zus van Kees. Hij was dood, of ik ook langs wou komen bij zijn begrafenis.
Johan was er ook, en samen hebben we een goed potje gejankt.
De ouders van Kees hebben mij geloof ik nooit vergeven dat ik WEL normaal deed met hun zoon, dat was hun nooit gelukt. Achteraf misschien begrijpelijk. Toen niet.

Dit was mijn eerste begrafenis.

Nog geen half jaar later kreeg ik een telefoontje van Johan. Dat hij mij veel dankbaar was, en voor altijd in zijn gedachten mee zou dragen. En sprong toen van een flat af.

Dit was mijn tweede begrafenis. Waar er nog veel mensen waren bij Kees, was ik de enige bij Johan. Samen met de bezorgers. En het regende. Ik voelde me erg klote, reken maar.

Ik had mij toen voorgenomen om altijd eerlijk en open naar mensen en hun kwalteiten te kijken. Dat is wel eens mislukt, maar als streven vond ik dat prijzenswaardig, nog steeds trouwens.
En om die gedachte vast te houden ben ik ook vaak naar hun graven gegaan.

En ik stond dus eergisteren op de begraafplaats, en het regende. En ik had voor het eerst mijn kind mee. Drie maanden onschuld en eenvoud.

En voor het eerst wist ik niet wat ik daar nu deed. Ik had eindelijk het gevoel dat ik met hun klaar was. Dat mijn aanwezigheid niets meer zou toevoegen. En terwijl ik een potje begon te janken hoorde ik wat kinderen op de achtergrond ruzieën. En mijn kind brabbelde tegen mij.

Ik liep trots en volwassen de begraafplaats af, de kinderen op de achtergrond waren een jaar of 12, net als wij toen. Mietje ! Gore Homo ! Ik schop je de kanker tot je niet meer kan lopen !

En ik wist dat ik niet de enige was. En zeker niet de laatste.

En het regende.

Volgende: De leuke begrafenis 03-'10 De leuke begrafenis
Volgende: Leuke trivia.05 03-'10 Leuke trivia.05

Reacties


Door Tweakers user Stijn, maandag 15 maart 2010 17:06

Dit deed mij heel erg aan Joe Speedboot denken, op een of andere manier.

Mooi geschreven!

Door Tweakers user Krisp, maandag 15 maart 2010 17:08

Wauw. Indrukwekkend geschreven, je zet me even stil. :) Bedankt.

Door Tweakers user Jejking, maandag 15 maart 2010 17:10

Erg netjes, goeie moraal en inhoud. Mooi dat je er zo mee voor de draad komt en dat je het af hebt kunnen sluiten!

Door Tweakers user ProperChaos, maandag 15 maart 2010 17:12

Mooi! Even stil van.


Door Tweakers user Patriot, maandag 15 maart 2010 17:17

Dit deed mij heel erg aan Joe Speedboot denken, op een of andere manier.
Ook het eerste waar ik aan dacht toen hij over Kees begon.

Leuke blog, had alleen niet helemaal door dat je de eerste paragraaf niet begon met een naam die je in de intro genoemd had. Dat las een beetje raar, dus kijk of je Henk ook in de intro alvast kunt introduceren.

Door Tweakers user Neophyte808, maandag 15 maart 2010 17:53

"En ik wist dat ik niet de enige was. En zeker niet de laatste."

Na deze blog een paar keer te hebben doorgenomen weet ik spijtig genoeg niet wat je met deze zin wilt zeggen. Verder een indrukwekkende blog. Al ben ik het wel met Patriot eens dat het moment waarop je Henk introduceert enigszins verwarrend is.

En verder: idd, Joe Speedboot enzo :P


Door Tweakers user Battle Bunny, maandag 15 maart 2010 19:00

Raar figuur dat je bent. Elke keer die trivia meuk en dan ineens weer met een mooi verhaal op de proppen komen. Well done!

Door Tweakers user Cardo, maandag 15 maart 2010 19:24

Respect. mooi verhaal.

Door Tweakers user Sorbo, maandag 15 maart 2010 19:44

Prachtig blogitem, je hebt wat mij betreft qua leesbaarheid je "Papa"-stukje weer eens stevig overtroffen :) Ondanks dat het best een heftig verhaal is heb je t toch met een gezonde dosis humor geschreven, iets dat ik wel erg knap vind :)

Door Tweakers user Pausie, maandag 15 maart 2010 20:18

Mooie blog! verstoppertje met die rol stoel xD

Door Tweakers user C_gozertje, maandag 15 maart 2010 20:38

Respect dat je dit allemaal zo maar vertelt echt knap. En zekker ook een mooi verhaal.

Door Tweakers user googletje, maandag 15 maart 2010 20:51

Wat een blog!
Mooi geschreven en vooral erg knap.


Door Tweakers user TweakerTweak, maandag 15 maart 2010 21:27

Mooi en verzorgd taalgebruik. Pluim.

Door Tweakers user MsD, maandag 15 maart 2010 21:54

Hmm, Ik heb Joe Speedboot nog niet gelezen, maar ik ben nu wel nieuwsgierig.

Ik zal even kijken wat ik nog wil aanpassen aan de tekst, maar eigenlijk wil ik er niet teveel aan doen na dat ik iets heb opgeschreven. Mijn opstellen op school verklootte ik dan ook alleen maar.
We zullen zien.

Dank in ieder geval voor alle tijd.

Door Tweakers user Wouter.S, maandag 15 maart 2010 22:38

Hulde, zeer netjes gedaan.
Met bepaalde stukken weet je niet goed of je nu moet huilen of lachen, echt knap gedaan vind ik :)

Door Tweakers user AMD1800, maandag 15 maart 2010 23:34

Mooi geschreven. Je klinkt als een persoon waar we meer van moeten hebben :)

Door Tweakers user TheMOD, maandag 15 maart 2010 23:42

Wauw, dit was behoorlijk indrukwekkend. Je zou een boek kunnen schrijven, serieus! Heel, heel mooi en treffend geschreven, met nét dat tikje humor. Ook dat stukje muziek er steeds bij is heel leuk.

Grote complimenten!

Door Tweakers user Spetsnaz, dinsdag 16 maart 2010 01:33

Ik was eigenlijk van plan het hetzelfde als TheMasterofDome te gaan typen, je zou een boek kunnen schrijven! Alweer een indrukwekkende blog.

Door Tweakers user Lewt, dinsdag 16 maart 2010 09:19

Wauw, je schrijft echt super, alleen je trivia's pakken mij totaal niet.
Heerlijk hoe je het afsluit.
Een duidelijke boodschap, toch humor en pakkend om te lezen.

TOPPER!

Door Tweakers user Ghost Dog, dinsdag 16 maart 2010 21:54

Jouw blog is toch wel één van de boeiendere tweakblogs, zo ook deze post. :)
Goede moraal, en het is goed leesvoer.
Ga zo door! _/-\o_

Edit:
En Heavy Devy telkens is ook fijn. :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 maart 2010 21:55]


Door Tweakers user Felyrion, woensdag 17 maart 2010 10:41

Er komen de laatste tijd wat juweeltjes van blogs voorbij hier.. deze ook weer, hulde!
"Bzzzz, klikklik Bzzzzz. "... ik zie het zo voor me O+

Reageren is niet meer mogelijk