rust.

Door MsD op donderdag 8 april 2010 21:56 - Reacties (48)
Categorie: blabla, Views: 5.161

Een klein teder zoentje op haar wang, een vleugje traan oppikkend, een laatste knijpje in haar handen. Een snik en een een zwaai.

Afscheid nemen kan ik niet, wil ik niet, maar moet ik. Dit zijn de momenten die ik nou nooit leuk heb gevonden, nooit leuk kan vinden.

Mieke heette ze. Een slimme jonge vrouw. Maar niet handig genoeg om van haar intellect gebruik te maken. Een beetje flierefluitend door het leven op school rollen. Geen uitdaging, geen inspiratie. Thuis is niet de beste plek om naar toe te gaan. Een moeder die drinkt en mept, een vader die drinkt en mept. En een Broer die drinkt en mept. Oh ja, en die Mieke neukt. Net als Papa.
Weggaan is haar maar één keertje gelukt, op haar dertiende, na een half jaar werd ze gevonden door Jeugdzorg, en na een korte inventarisatie en bemmiddeling van dat bureau mocht ze weer naar huis.
Naar een Mama die geen Mama kan zijn, naar een Papa die geen Papa is en een Broer die geen Broer kan zijn.

Vertrouwen verloren, eenzaam en lichtelijk wanhopig. Berustend in een rotleven. Hoe kapot kan je gaan voordat je breekt ? Hoe gebroken kan je zijn voordat je kapotgaat ?

Schone schijn ophoudend, want de schaamte is onvoorstelbaar. Maar oplettende ogen zien een gebroken meisje. Nauwelijks jonger dan ik was, nog stiller, nog anoniemer. Als magneten werden we naar elkaar toe getrokken. En zagen in elkaars ogen de dingen die we niet wilden zien, de kreten en de angsten, de boosheid en schaamte.
Alcohol en jointjes leek ons een goede manier om rust te krijgen, om stilte in de hoofden te maken. Lekker was het wel. Sex hoefde niet, Ik te stoned, zij te dronken, of andersom. Meestal waren we aan het praten. Nooit teveel over onszelf. De Wereldproblematiek, dat was erg, daar moesten we iets aan doen. Maar eerst nog een joint. De Ellende in het Oostblok, daar was het erg. Berichtjes in de krant over Kindermoord, dat was erg, dat doe je niet ! Een pedofiel moest je opknopen lachten we dronken. Mijn opmerking over dat zij dan wees zou zijn maakte een onaangename stilte. En op dat moment besefte ik de werkelijkheid. Mieke was kapot en gebroken. En was niet eenvoudig te lijmen en te plakken.

Dat werd helemaal duidelijk toen ik Mieke drie dagen later zag. Ze had Coke gesnoven. En dat was geweldig. Voor het eerst had ze het gevoel boevn haar ellende te staan, en wist toen ook dat de Wereldproblematiek best oplosbaar was. Ik probeerde nog gewoon een joint, gewoon wat whisky, maar Coke en drank kon ik niet meer bijhouden.
Zij ook niet. Iets later moest ze nodig aan de heroine, coke ging toch te snel, en van Hero werd je rustig, en dat moest echt even, haar ouders hadden haar flink gemept, en ze had voor het eerst teruggemept. Daar had ze spijt van, en een tand minder.

Naar de politie gaan was nu natuurlijk geen optie meer. Een Junk geloven ze nooit. Zwelgend in medelijden huilde ze uit, en ik wist ook echt niet wat te doen. Een wodka misschien, of toch maar blowen, of allebei ? Voor het eerst was er echt een breuk tussen ons ontstaan. En die was ondanks ons zwak voor elkaar moeilijk weer te repareren. Mieke werd nu echt alleen.
En Takelde hard en snel af.

Een kraakpand bleek uiteindelijk een betere plek dan thuis, ogenschijnlijk. Hier liepen de echte junks rond, en bijpassende dealers. Ook niet ideaal. Maar ze werd in ieder geval niet gemept.
Pas toen het geld voor drugs op was. Gelukkig was sex nooit een probleem, ogen dicht en wachten, wachten tot het over was. Maar het ging niet over. Het werd erger. De eerste Soa was een bezoekje aan de dokter eigenlijk niet waard. Maar toen ook Hepatitis werd genoteerd werd de mop wat minder. Het spuiten had zijn tol al geeist.

Ons contact werd minder, onze raakvlakken vervaagden en eerlijkheidshalve, Mieke was niet leuk meer. Onze eindeloze babbels over alles en nog wat werden elk half uur verstoord door lastige huisgenoten annex klanten. En de babbels zelf, die nooit echt coherent waren, werden nu een echte brei.
Mieke's hersens kregen het steeds zwaarder, haar lichaam ook. Ze begon dun te worden. en een ingevallen koppie te krijgen.

Toen ze me vertelde dat ze HIV positief was getest was ik net zo min verbaast als zij. Een instemmend knikje, een klopje en een joint, dat was overgebleven van onze relatie.
Het deed mij niet zo veel meer, ik had al meerdere mensen dood zien gaan, en wist dat Mieke daar ook bij ging horen. En dat wist ze zelf ook.
Dat wist ze heel goed zelfs. En zover wou ze het niet laten komen. Niet vanzelf.

Ze kwam me opzoeken. En vertelde dat het zo niet meer ging. En dat het nooit was gegaan. En ook nooit meer zou gaan. De zin was weg, de kracht verdwenen, de levenslust opgebrand. Mieke liep, maar Mieke was eigenlijk al dood.
Nu nog het laatste restje eruit, rust maken in de kop. Haar oplossing voor de Wereldproblematiek.

Een klein teder zoentje op haar wang, een vleugje traan oppikkend, een laatste knijpje in haar handen. Een snik en een een zwaai.

Een sprong.

Volgende: opa en oma 04-'10 opa en oma
Volgende: emancipatie 03-'10 emancipatie

Reacties


Door Tweakers user Releases, donderdag 8 april 2010 21:59

Wil je me aan het janken hebben vanavond? ijzer sterke tekst!

Door Tweakers user the slayer, donderdag 8 april 2010 22:05

Heel mooi, damn.


Door Tweakers user opblaashaas, donderdag 8 april 2010 22:13

Fucking goed geschreven, maar toch eng op de een of andere manier.
Vooral de niet reagerende jeugdzorg is toch weer typerend. :O
Helaas ook raakvlakken met deze tekst door speciaal onderwijs psychiatrie etc.

Door snake eyes, donderdag 8 april 2010 22:14

:| _/-\o_

Door Tweakers user aKra, donderdag 8 april 2010 22:16

Wow, een van de weinige blogs met zoveel tekst waar ik me naartoe getrokken voelde en het moest aflezen. Sterke tekst, en bitter zure tekst en waarheid.

Godspeed.

Door Tweakers user Leftblank, donderdag 8 april 2010 22:21

Een prachtige omschrijving van een afschuwelijke situatie, damn.

Door Tweakers user Arthua, donderdag 8 april 2010 22:24

All i can say is:
_/-\o_

Door Tweakers user S401, donderdag 8 april 2010 22:33

wow nice geschreven _/-\o_
Hele stuk met open mond gelezen

Door Tweakers user boe2, donderdag 8 april 2010 22:45

and? Did she drop any good loot? :)

Door japo, donderdag 8 april 2010 22:53

Indrukwekkend en heftig tegelijk.

Is dit real of fictie? In beide gevallen respect voor de schrijver van deze blog!

Door Tweakers user Stijn, donderdag 8 april 2010 22:53

Wat een treurig, maar prachtig verhaal. Blijf alsjeblieft schrijven, want je maakt zelfs van de meest deprimerende geschiedenis nog een verhaal dat het lezen waard is.

Wat ook treurig is, overigens, is de reactie van Boeboe :/

Door Tweakers user 3DDude, donderdag 8 april 2010 22:56

Wow heftige tekst,
(durft bijna niet te vragen) komt er nog een vervolg of dat niet?

Door Tweakers user 330656, donderdag 8 april 2010 22:56

Damn, goede tekst man.

Helaas veel te vaak een beschrijving van de waarheid.

Door Tweakers user MsD, donderdag 8 april 2010 23:06

@japo: maakt het uit ? maar fyi: real.
@iedereen: ik doe mijn best, ik doe mijn best.

Door Tweakers user messiah1994, donderdag 8 april 2010 23:26

:| _/-\o_

[Reactie gewijzigd op donderdag 8 april 2010 23:26]


Door Tweakers user Mr.Qips, donderdag 8 april 2010 23:30

Ah, heb je nu niet het gevoel dat je haar eerder had moeten tegenhouden? Toen ze met coke begon, begon je haar een beetje kwijt te raken, haal ik er uit. Anderzijds weet ik ook wel hoe het met meiden gaat: soms laten ze opeens een tijdje niets meer van zich horen (twee maanden ofzo).

Zelf heb ik ook een vriendin in m'n vriendenkring die weggelopen is van huis en nu in een jeugdzorginstelling woont. Gelukkig heeft ze niets met drugs en dergelijke (in tegenstelling tot ik :p ) en lijkt het nog wel goed te gaan. Vooral d'r opleiding heeft er enorm onder te lijden. Ik heb wel het gevoel dat ze nu enorm paranoia is geworden. Ik hou haar vanuit m'n ooghoek in de gaten..

Door Tweakers user Dj-sannieboy, vrijdag 9 april 2010 00:15

"Alcohol en jointjes leek ons een goede manier om rust te krijgen, om stilte in de hoofden te maken."

Toen ik deze zin las, had ik het gevoel dat het slecht ging aflopen.

Sterkte.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 april 2010 00:15]


Door Tweakers user Ghost Dog, vrijdag 9 april 2010 02:21

Ik (en ik denk de meesten wel) ken in mijn omgeving ook wel een paar mensen bij wie het (in elk geval voor een deel) zo mis gaat, dus dit verhaal komt wel een beetje herkenbaar over.
Mede daarom grijpt dit me wel aan, ook omdat het goed geschreven is.

Sowieso vind ik jouw blog een van de betere tweakblogs, en deze blog is wederom geen uitzondering.
Hulde. :)

Door Tweakers user amaterasu, vrijdag 9 april 2010 08:00

kippenvel hier :oDoor Tweakers user Paradise, vrijdag 9 april 2010 08:44

Prachtig geschreven. Respect. _/-\o_

Door Tweakers user Warmaster88, vrijdag 9 april 2010 09:04

Wow, ik ben er stil van :/ ...
Super mooi geschreven, en ook voor mij is een deel herkenbaar,
Toevallig is vandaag een maat van mij naar Afrika vertrokken voor een half jaar, om af te kicken.

Net als veel van je posts, prachtig geschreven, ze laten elke keer weer een indruk achter, waar een hoop mensen zich in kunnen vinden, of waar ze herkenbare stukken tegenkomen.
Prachtig gewoon :D

Door Lothlorien67, vrijdag 9 april 2010 09:04

Super geschreven, echt onroerend.

Eigen levenservaring? dat het zo kan gaan hoef je mij niet meer te vertellen: heb ooit een stage in een afkickkliniek gelopen. Vooral het feit dat ik na een paar dagen al hoorde dat een oud-client (die ik persoonlijk niet kende) aan een overdosis heroine was overleden heeft me niet onberoerd gelaten. Maar de levensverhalen die ik daar hoorde waren meestal minder gedetailleerd en daardoor (leken ze) minder hartverscheurend.


@dj-sannie boy: alcohol en jointjes om rust te krijgen is vaak een begin voor al dit soort ellende, maar de oorzaak ligt toch voornamelijk bij een slechte thuissituatie. Soms, zeker in gevallen als deze, is het best begrijpbaar dat je naar de middelen grijpt.
Bedenk verder goed: het gaat niet altijd fout.

persoonlijk had ik de eerste zin al het gevoel dat dit fout ging.

@ MSD. Blijf dit soort verhalen in herinnering houden, niet omdat ze onroerend zijn of goed geschreven, maar omdat mensen maar al te vaak nare dingen als junks,kraakpanden e.d als "lastig" bestempelen en daarmee helemaal voorbij gaan aan de onderliggende problematiek van de verslaafden zelf.


Door Tweakers user Thapous, vrijdag 9 april 2010 09:29

Zeer goed geschreven _/-\o_

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 april 2010 09:29]


Door Tweakers user Jejking, vrijdag 9 april 2010 10:06

@boeboe, kan je dat soort opmerkingen ff achterwege laten dank je wel?

Door Tweakers user naam, vrijdag 9 april 2010 10:46

Zo.. :/ dat is nog al een verhaal op deze morgen.. :/ damn. Sterkte ermee..


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 9 april 2010 11:46

Goed geschreven, erg sterk zoals al eerder gezegt voor mij,

de situatie ken ik wel een beetje, wat een klote wereld eigenlijk dat dit soort dingen zomaar kunnen gebeuren, en dat er nog neit eens iemand een traan om laat. sterkte iig voor zover je dat al nodig hebt.

Door Tweakers user Kerberos84, vrijdag 9 april 2010 11:46

:'(

Het is gruwelijk mensen die je graag hebt zover te zien aftakelen...

Sterkte

Door Tweakers user Crim, vrijdag 9 april 2010 11:49

Shit zeg... Goed geschreven

Door Tweakers user Sigurdar, vrijdag 9 april 2010 12:33

Erg mooi geschreven. Ik denk dat je hier veel mensen mee heb weten te raken. :)

Wel erg jammer dat het zover heeft moeten komen :'(

Door Tweakers user scartissue, vrijdag 9 april 2010 12:46

Heel goed geschreven!

Door Tweakers user EjjE101, vrijdag 9 april 2010 12:55

Wow hier was ik ff stil van tekst erg mooi verwoord.

Door Tweakers user Nubkin, vrijdag 9 april 2010 13:20

Dit zijn dus verhalen die je niet in de media te horen krijgt. De onderkant van de samenleving.

Uit een gebroken gezin komen en niet geliefd zijn is zeer zeker hard. En ja vluchten in drugs lijkt een een uitkomst, op de lange termijn ga je ten onder. Ik heb zelf ook in persoonlijke kring mensen met drugs ten onder zien gaan. Het is spijtig maar je kunt niets voor ze doen, tenzij ze het zelf willen.

Verder goed geschreven stuk, en hopen dat het alsnog goed moge komen met mieke.

Sterkte.

edit: Kon uit je verhaal niet opmaken dat ze al dood was, dacht dat het binnenkort voorbij zou zijn. Zal het wel verkeerd gelezen hebben, maar goed weer wat geleerd.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 april 2010 20:28]


Door Tweakers user Plasma_Wolf, vrijdag 9 april 2010 13:27

:|

Meer hoef ik niet te melden lijkt me. Sterkte.
Ik wist al dat het fout ging vanaf de eerste zin. Heel goed geschreven.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 april 2010 13:27]


Door Tweakers user Chrisjuh_15, vrijdag 9 april 2010 14:22

:|

Heel erg veel sterkte!

Door Tweakers user elmoxx, vrijdag 9 april 2010 15:11

Erg goed geschreven, deze heeft me veel langer als normaal bezig gehouden..

Keep up the good work!

Door Tweakers user MsD, vrijdag 9 april 2010 15:29

Waarom sommige mensen denken dat Mieke nog leeft snap ik niet. Op 17 jarige leeftijd is ze doodgesprongen. Autopsie wees uit dat haar hele lichaam op was. hepatitis is erg slopend, en dat ging ook erg hard. Dat ze ook HIV-positief teste was niet meer dan logisch, eigenlijk. Sexueel misbruik onder jongeren werd toen minder op gelet vanuit hulpinstanties, scholen en JIP's. Deze en andere ervaringen hebben mij in ieder geval geleerd om goed op te letten, en zoveel mogelijk onbevooroordeeld te kijken naar mensen en situaties. Lukt soms wel, soms niet.
Wel heb ik uit deze periode mijn grote liefde voor sub-culturen ontwikkeld :-)

Ik ga nog even een edit aan het verhaaltje geven, muziekje vergeten. blijft essentieël.

De begrafenis van Mieke was sneu, haar ouders die kwamen melden dat ze altijd van haar hielden, haar broer die haar een levensgezellin noemde, een dealer die haar zou missen, je wil het niet weten. Ergerlijk. Broer is op latere leeftijd doodgestoken, Pa zit in de bak, Ma is onbekend. Eind goed, al goed ?

Heel soms, heel soms denk ik wel eens wat ik hier nog meer aan kon doen, maar ik zat toen ook niet zo heel erg goed in mijn vel. Dus ik probeer alle schuldgevoelens en dergelijke achter me te laten. Werkt toch niet.

Sneu. Jammer en zonde.

Door Tweakers user VlasBaard, vrijdag 9 april 2010 15:45

Aj wat een verhaal. {{{MsD}}}

...en dat terwijl ik al Carcass aan het luisteren was...

Door Tweakers user Hazurr, vrijdag 9 april 2010 19:28

@ Boeboe

Moest dat nou echt?

Door Tweakers user jediah, vrijdag 9 april 2010 22:18

Erg krachtig..

Door Tweakers user wheez50, zaterdag 10 april 2010 02:51

Ik ben bang. Heel bang. Niet eens close dat ik de buurt kom...

Sterkte. Evt - Tim Krabbe - Tafel vol Vlinders.

Door Tweakers user DJ-Visto, zaterdag 10 april 2010 09:45

Damn, boeiend verhaal.

Door Tweakers user -Cn-, zaterdag 10 april 2010 10:19

Respect echt een goed verhaal en treurend :'(

Door Tweakers user Kraziey, zaterdag 10 april 2010 17:58

Pfff, wat een sterk verhaal. Een triest gebeuren, maar mooi geschreven..
Brokje in mijn keel...

Reageren is niet meer mogelijk