opa en oma

Door MsD op donderdag 15 april 2010 00:14 - Reacties (37)
Categorie: blabla, Views: 5.174

Ik zit met mijn opa in de tram. Dat is een speciaal uitje, in mijn stad zijn geen trams, en dit is de manier van opa om mij zijn stad te laten zien. En te laten horen. Opa vertelt graag, en kan dat ook goed. En ik luister wel, dat kan ik goed.
Het is spannend om opa verhalen over de oorlog te laten vertellen, dan komen de bravoure stukjes boven, en ook de pijnlijke stiltes. Hoe zijn vader de oorlog niet door kwam is nog een verhaal, hoe de vrouw waar hij erg veel van hield ook dood ging is een stilte. Dat hij toch uit liefde met mijn oma is getrouwd is niet geheel de waarheid, maar ik vind het wel goed. Het zijn namelijk mijn opa en oma. Opa vertelt en ik luister. Over de gebouwen die kapot waren, over Duitsers die onterend met de stad omgingen, over vrienden die geen vrienden waren, over het leger toen, en over zichzelf als soldaat. En ik luister. Want dat kan ik goed.

En we zitten in de tram, en de tram rijdt door een mooie stad. Samen met opa eet ik een appeltje. Hebben we voordat we weggingen nog geplukt van de appelboom in de tuin. De peren doen het dit jaar niet zo goed. Hoor ik voor het derde opeen volgende jaar.
Maar de appels doen het steeds beter. En het zijn lekkere appeltjes die we hebben geplukt. Oma is nu de appelmoes aan het maken, voor als we terugzijn bij het eten. Oma kookt natuurlijk altijd. Opa heeft dat welgeteld één keertje gedaan, toen oma een dagje weg moest wegens iets belangrijks. Het huis was een bende. Opa kon niets in de keuken behalve afwassen. Voor de show een beetje vlees snijden, maar eerlijkheidshalve, oma deed dat beter.
Oma kookt gezond, niet teveel vet en zout, en lekker veel groentes. Ik vind alles best, ik eet wel.

Als we thuis komen van een lange rit in de tram ruikt het huis naar eten. Een stukje vlees, speciaal voor mij een biefstukje. En van die lekkere groentes van het winkeltje, die zo onbespoten zijn dat de wormen lachend je kropje sla uitkruipen. En volkorenpasta.
Ik vind alles best, ik eet wel, dat kan ik goed.

Opa is Nederlands Hervormd, dus er wordt gebeden. En ik luister. Het duurt natuurlijk altijd even, maar ik vind het nooit onprettig om te horen. Het is iets dat erbij hoort, en in vind het wel bemoedigend dat dit altijd zo is. Er veranderd op het oog nooit zoveel hier. Maar elke keer als ik weer kom zijn ze weer iets ouder, en staan er meer potjes met medicijnen op de kast. En elke keer is er iets meer commentaar op mij, op mijn ouders, op mijn school. Elke volgende keer ben ik ook iets ouder.
Toch is het nooit onprettig, eerder zijn ze nieuwsgierig naar mij en mijn omgeving. Benieuwd naar mijn houding in het leven, en soms als ik vertel zie ik twinkeltjes in hun ogen. Ik zie hun jeugd voortgaan. En ik zie hun gemiste kansen met elkaar, en ik zie dromen die ze hadden. Dromen die nooit werkelijkheid konden worden, niet samen.
Maar ik zie ook dat ze zich erbij hebben neergelegd dat dat de kansen waren die nooit meer zullen zijn, de kansen die waren. Geen wroeging.
Ik zie zelfs een beetje liefde. Liefde die is gegroeid, niet zonder slag of stoot. Daarvoor heb ik teveel naar alle verhalen geluisterd. Maar bovenal zie ik twee oude mensen die nu een kleinkind proberen te helpen. Met liefde voor mij, en een zekerheid te bieden die ik thuis niet heb.

Tijdens een vakantie bel ik ze op, opa is jarig, dus een belletje is wel zo lief.
Oma neemt op, en verteld dat opa dood is. Ik ben niet verbaast, breek mijn vakantie af, en ga naar hun toe. Opa ligt gewoon thuis, in een gewone houten kist, ab-so-luut geen spaanplaat. En ook geen rare toeters en bellen.
Eerst eten we. Speciaal voor mij een biefstukje, met lekkere groentes, van het winkeltje. En jonge aardappeltjes. Ik vind alles best, en eet bedaard.
Na het eten ga ik in de kamer zitten waar opa is doodgegaan, en nu ligt. Het enige geluid komt van de bus die vlak voor het huis stopt, en de koeling in de kist, anders bederft opa. Ik zit een uur, en denk rustig na over mijn opa, en kom tot de conclusie dat dit een super opa was. Ik heb niet heel veel referentie materiaal, de andere opa ging dood toen ik 5 was, dus dat telt niet zo. Maar dit was een leuke, maar ook een goede opa. Een zacht kusje op zijn wang, dat is het minste dat ik nog kan doen.

Een begrafenis zonder opsmuk, veel emotie, verdriet om zijn verscheiden, niet zijn dood. Na twintig jaar ziekte ben ik hooguit opgelucht. Het was een drukke begrafenis.

En toen liepen we weer naar huis, het huis van oma. En daar viel me eindelijk op dat de perenboom was omgevallen. En de appelboom was bladloos.

Nooit meer appelmoes met appeltjes van deze appelboom. Dat zou ik misschien wel het meeste missen. In de regen appeltjes plukken, om ze mooi te schillen bij de openhaard.
Luisterend naar de mooiste verhalen van opa.

Eigenlijk stierf er toen ook een beetje geluk in mij.

Volgende: computerellende in 2 bedrijven 04-'10 computerellende in 2 bedrijven
Volgende: rust. 04-'10 rust.

Reacties


Door Tweakers user Roytoch, donderdag 15 april 2010 00:52

Even sprakeloos...

Door Tweakers user Millie-ano, donderdag 15 april 2010 00:54

mooi geschreven. Liet gewoon een traantje toen ik het las bij het telefoon stukje. Gecondoleerd.

Vrijdag is het tijd voor mijn wekelijks bezoek aan opi (84) en omi (80)

Door Tweakers user Sigurdar, donderdag 15 april 2010 01:18

MsD, je hebt een erg mooie schrijfstijl :) erg aangrijpend en toch beheerst.

Sterkte.


Door Tweakers user Jeoh, donderdag 15 april 2010 01:58

Verdomme MsD, elke keer als ik jouw serieuze blogstukjes lees zit ik met een brok in m'n keel. ;(

Door Tweakers user postbus51, donderdag 15 april 2010 03:08

Soms ben ik heel stil , nu ook

Door Tweakers user Thorchy, donderdag 15 april 2010 03:24

Wow, daar word je toch echt wel even stil van. Sterkte.

Door Tweakers user mat.hi.as, donderdag 15 april 2010 07:14

Een koude rilling die je bij me opwekt, loopt over mn ruggegraat.Gecondoleerd.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 15 april 2010 08:45

Damn slik,

en dat is ook eigenlijk alles wat ik erover kan zeggen.

Door Tweakers user Warmaster88, donderdag 15 april 2010 08:49

En alweer een mooi geschreven stukje, humor in de mix met verdriet, erg knap!

Héél veel sterke man :/

Door Tweakers user Lewt, donderdag 15 april 2010 08:53

Mooi geschreven, gecondoleerd.

Door Tweakers user PeterSelie, donderdag 15 april 2010 08:56

En toen was ik stil, daar ben ik goed in.. Sterkte :/

Door Tweakers user denyos, donderdag 15 april 2010 08:59

Prachtig geschreven en natuurlijk gecondoleerd. Net zoals je vorige blog (rust) weet ook deze post me weer muisstil te krijgen.

Door Tweakers user anti-rsca, donderdag 15 april 2010 09:29

Sterke! Ik ben zelf vorige week m'n opa verloren en het ziet er naar uit dat m'n oma het geen week meer gaat volhouden.

Mooi geschreven!

Door Tweakers user Wiebbe, donderdag 15 april 2010 09:32

wow gewoon..

Ik moet zeggen dat ik echt bijna een traantje moest weg pinken bij het lezen van jou verhaal. Het brengt gewoon de gevoelens naar boven die ik had toen mijn opa was overleden waar ik ongeveer een zelfde soort relatie mee had.

Gecondoleerd en veel sterkte..

Door Tweakers user mvdam, donderdag 15 april 2010 10:22

Heel erg mooi verhaal..

Gecondoleerd en enorm veel sterkte met het verliezen van je opa...

Door PSP123, donderdag 15 april 2010 10:41

Sterkte jongen, in deze verdrietige tijd.

Gecondoleerd.

Door Tweakers user BdK9001, donderdag 15 april 2010 10:46

En toen brak er iets in me...

Heel mooi geschreven weer, en sterkte!

Door Tweakers user DonJunior, donderdag 15 april 2010 10:59

Complimenten voor de schrijfstijl. _/-\o_

Ontzettend veel sterkte met het verlies van je opa !!

Door Tweakers user MsD, donderdag 15 april 2010 11:01

@iedereen: Ik zie wel erg veel condoleances. Dank je wel, maar het is echt al een poosje terug dat opa dood ging hoor. Maar ik vond het wel een goed idee om eens een leuk verhaaltje over hem te schrijven, niet wat hij allemaal heeft gedaan, of niet gedaan. Maar eigenlijk alleen iets over een gevoelsherinnering die ik bij hem heb.
Ik heb zijn graf nog nooit bezocht. Maar elk jaar op zijn verjaardag moet ik toch echt aan tramritjes en appelmoes denken. Niet dat hij nu jarig is ofzo, maar het schoot in mijn toetsenbord voor ik er erg in had :-)
Opa's en oma's kunnen erg veel betekenen, en in mijn geval was dat zeker zo. En daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Het waren misschien rottige ouders, maar goede grootouders. En voor mij telt dat laatste.

Overigens is het fijn om te merken dat non-tech babbels zo gewaardeerd worden hier.

Door Tweakers user !null, donderdag 15 april 2010 11:27

Erg goed geschreven.

Zelf heb ik alleen een oma op 200km afstand, de rest was al vrij snel overleden. Ik ken het eigenlijk niet uit eigen ervaring.

Ik zal ook een keer een telefoontje krijgen, ze is al 94, ze heeft nog wel even maar niet lang meer.

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 april 2010 11:28]


Door Tweakers user amaterasu, donderdag 15 april 2010 12:22

ben echt sprakeloos.
erg mooi geschreven.

Door Tweakers user r-vos, donderdag 15 april 2010 12:24

Gecondoleerd!!
Zit nou zelf in de periode dat mn opa 'hickups' krijgt..
Als een motor welke toch wel last begint te krijgen van zn slijtage..

Doet veel met je!

Door Tweakers user naam, donderdag 15 april 2010 13:20

Zeer mooi verhaal, terwijl ik het las voelde ik het toch ook wel even prikken van binnen.. Blijf vooral dit soort mooie verhalen schrijven.

Door Tweakers user Destrega, donderdag 15 april 2010 13:25

Een zeer grijpend verhaal, Van harte gecondoleerd.

Door Tweakers user -ko-, donderdag 15 april 2010 13:27

Mooi verhaal, bedankt daarvoor.

Door Tweakers user Gammro, donderdag 15 april 2010 13:36

Mooi geschreven! :o

Moet je dit nou net op de verjaardag van een van mijn grootouders posten.. :/
Nu je het zegt, ik ga direct even op bezoek om haar te feliciteren met haar zoveelste :), voor je het weet zijn ze weg.

Door Tweakers user Duinkonijn, donderdag 15 april 2010 14:33

Mooi Verhaal,

Veel sterkte toegewenst :)

Door Tweakers user Zipzn, donderdag 15 april 2010 15:29

MsD, dit kan ik zo goed aanvoelen. Mijn oma stierf niet lang geleden, zo'n 3 weken geleden. Gecondoleerd met je verlies.

Door Tweakers user Jejking, donderdag 15 april 2010 15:50

Mooi, erg mooi. Alle sterkte natuurlijk.

Door Tweakers user remco_k, donderdag 15 april 2010 16:30

Ik begon te lezen en na een paar regels dacht ik aan een verhaaltje Jip en Janneke.
Niet dat het verhaaltje bekend klonk, maar de schrijfstijl. En dat is dus een groot compliment.

Mooi verhaal - blijf het zo in je gedachten houden.

Door Tweakers user jediah, donderdag 15 april 2010 16:32

Soms denk je er niet bij na, dat je grootouders veel voor je betekenen en jij voor hen.

Ik krijg nu gewoon zin om er ook even koffie te drinken en even gezellig praten, 't is lekker weer dus dat word een heerlijk fiets tochtje !

Door Tweakers user fotografie999, donderdag 15 april 2010 16:50

*pinkt even een traantje weg

Heel erg mooi geschreven!
Hele dikke respect!
_/-\o_ _/-\o_ _/-\o_

Door Tweakers user ProperChaos, donderdag 15 april 2010 17:08

Weer erg mooi. Nadat ik de eerste regel las gelijk naar de naam kijken, en jawel, MsD.
Je schrijfstijl is echt geweldig, en de inhoud is ook super. Kortom: _/-\o_

Door Tweakers user Sloeber, donderdag 15 april 2010 17:19

Gecondoleerd!
Zat met een brok in mijn keel!

Door Tweakers user Austin, vrijdag 16 april 2010 12:48

sprakeloos zo mooi en herkenbaar !

Door Tweakers user Mr. Dean, vrijdag 16 april 2010 20:21

Zeer mooi geschreven. Goede schrijfstijl en zeer boeiend, mooi hoor!

*pinkt ook traantje weg

Reageren is niet meer mogelijk