weertje

Door MsD op donderdag 29 april 2010 15:30 - Reacties (16)
Categorie: kinderen, Views: 3.465

Ik zit lekker in de zon, de kinderen in de tuin aan het doen wat kinderen horen te doen. Lekker een boekje erbij, af en toe een emmer water naar een kind mikken. Lekker.

Ik kijk naar mijn jongste, 5 maanden nu, en bedenk me dat dit mormeltje over een jaartje ofzo ook zo lekker kan ravotten. Grote broer (3,5 jr) springt weer eens van grote hoogtes in de zandbak, rolt een keer om, rent naar ons toe, knuffelt zijn zus, en geeft mij ook een dikke zandzoen.

Vanavond iedereen douchen, denk ik vaag op de achtergrond, terwijl ik het zand uitspuug, het meisje afstof, het jochie een beker water geef.

Maar die poging mislukt, het water gaat vrolijk over ons heen. Een brei van verse pootaarde met zand, takjes en bloemblaadjes, en een sokje (?) wordt vakkundig in mijn nek gestort.
Ik grabbel wat prut uit mijn t-shirt, wrijf er wat peuterharen mee in, en denk dat dat douchen maar ietsiepietse eerder moet.

De jongste vind het geweldig, en ligt een partij te hinniken. Dat is natuurlijk olie op het vuur voor de oudste, oftwel, modder op de baby.
Raar genoeg doet hij het alleen op haar voeten. Prima, ik zeg er ook maar niet teveel van. Zelfregulering zolang het kan, en soms gaat dat goed. Over een minuutje maar even een korte pauze inlassen om tot rust te komen, voordat de zooi uit de hand gaat lopen.

Ik pak mijn boekje op, en zie dat het nu echt een pulpgeval is geworden. James Haddley Chase is al geen echte literatuur, maar nu is het zelfs geen stuiver meer waard. Goede keus. Nooit een boek mee naar buiten duurder dan gratis.

Ik klop de laatste restjes modder uit me,spuit ons even schoon en zet een lekkere beker water voor ons neer, met een rijstewafel. Met niks erop, want dan plakt er alleen maar zand op, schijnt.
Ik roep hem erbij, merk dat de kat daar ook op reageert, dus ook even wat kattenknabbels. Terwijl het jongetje de kat voert met knabbels, en zichzelf met een rijstewafel, verschoon ik even het meisje, en pak de peren/banaan/appel prut die ik net heb gemaakt. En een extra appel. En nog meer water, want de kat drinkt nu uit mijn beker.

Ik sjok lekker naar buiten, pak een stoel en ga een klein meisje volproppen met gemalen fruit. Vol verwondering kijk ik hoe er een gigantische hoeveelheid naar binnen gaat. En blijft. Een wonder.
Zoonlief besluit dat hij dat ook kan, en na enige pogingen gaat er zowaar ook een hapje wel in haar mond. En dat was ook wel genoeg. Na het opeten van zijn appel mag hij de rest.

Ik besluit dat het tijd voor een middagdutje gaat worden voor dat kleine meisje dat weliswaar vol bewondering naar haar grote broer kijkt, maar de oogjes zijn al minder groot dan een uurtje terug. Lekker slapen.

Ik loop met haar naar boven, kijk nog even vertederd uit het raam. En zie hoe er een kat op een hoofd wordt gezet.
En dat mag, kat vind zoonlief leuk. En dat vind ik weer leuk. Maar het verbaast me af en toe wel. Een groot gedeelte van onze kennissenkring heeft wel één of meerdere littekens van dat beest. Maar hij is dus ook erg lief.

Ik mik de uk in bed, brul even een slaapliedje, en kan weer lekker naar buiten.

Ik zie dat er nu ook voor hem boekentijd is gekomen, een hele bieb aan boeken ligt in een kring op de grond, en hij in het midden, van elk boek een beetje lezen.

Ik hoef nog steeds niet in te grijpen, alles gaat goed.

Ik zoek de kat nog even op, aai over zijn koppie. Een intens ontspannen gevoel.

Samen lezen we wel 3 boekjes, die met die mol en de poep blijft lachen. Ouders onder ons weten genoeg :-)

Voor we er erg in hebben wordt de baby weer wakker, we doen een wedstrijd wie het eerst bij haar is om een zoentje te geven, uiteraard verlies ik. Even een dikke appel/peer/banaan poep verschonen, en dan is het tijd voor melk. Of ik dat even in alle rust mag doen, en dat mag, maar pas nadat hij de eerste slokken aan zijn zusje heeft gegeven. En terwijl ik allerlei liedjes over sinterklaas voorbij hoor gaan, het is bijna mei, maar goed, prop ik een grote fles melk in mijn dochter. Zonder ook maar een druppel te morsen (applausje !) slobbert ze alles op. Een hele dikke boer en bijpassende scheet later mag ze weer lekker op het kleed met blokken spelen. En wat een feest, broerlief gaat torens maken. Maar wel van grote LEGO, duplo dus. En ze worden weer hoog, en ze vallen weer om en we hebben dikke pret.

Als ik besluit dat het tijd is om eten te gaan maken hoort de hele buurt dat we pasta gaan eten, naar het schijnt.
Goed idee, lekker een pasta salade, veel groentes, altijd goed met warm weer.
Samen snijden we alles in min of meer kleine stukjes, rossen alles in een schaal, en eten de helft alvast op, stel je voor dat mama zometeen alles op eet zeg ! en gaan nu maar eerst even lekker douchen. Lekker met zijn drietjes douchen en badderen tot we helemaal glimmen. Ik hoor mijn vrouw al thuis komen, die direct doorloopt naar de douche, ons even fijnknuffelt, en ook onder de douche stapt.

Terwijl ik mijn dochter aankleed worden de geluiden onder de douche van dermate aard dat ik toch even een korte blik moet werpen.
Laten we zeggen dat een watersnood OOK binnenshuis kan plaatsvinden. Meer woorden wil ik er niet aan kwijt.

Ik zet mijn dochter lekker in haar hangstoeltje, een één of ander gaar knuffelbeest in haar handen, en dek de tafel af.

Als mijn vrouw en zoon naar beneden komen zijn ze allebei lekker loom, tammetjes en hongerig.
Het eten smaakt geweldig, en na een uurtje is het tijd om af te ruimen. Helemaal vol, aldus mijn zoon, die het niet kan laten nog snel even de restjes paprika van de grond te rapen.
Al knabbelend gaan we naar boven, rennen weer naar beneden, helemaal de nachtzoen vergeten !
Na een tien minuten vind ik het wel welletjes, en vraag maar eens of we nu dan naar boven zullen gaan. Halverwege mijn zin is hij al op de trap.

Snel de kleren uit, pyama aan, tanden poetsen, en dan een mooi verhaaltje lezen.
Ik doe een halfslachtige poging om iets anders dan de krokodil die wel een kindje lust te willen lezen, maar wordt gestoord door de kat.
Die heeft een merel te pakken, en deponeert 'm vrolijk op mijn zoons kussen.

Dit vraagt om een verantwoorde aanpak, niet teveel dood en bloed, geen verhalen over krokodillen erbij betrekken en tijgers zijn wel lief, denk ik nog.
Maar mijn zoon verteld al dat die vogel dood is, en dat dat niet erg is, want dat doen poesjes, en de onze zeker, en krokodillen kunnen ook heel hard bijten, maar dat is ook niet erg want dan moet je gewoon even weg zijn.

Gerustgesteld lopen we dat verhaaltje nog even af, en geef hem een hele dikke knuffel, en die vogel mogen we morgen in de tuin begraven. Echt waar, in een kistje.

En dan valt hij in slaap, en ik hoor mijn vrouw de jongste naar bed brengen.

Ik loop naar beneden, gef mijn vrouw een knuffel en schurk lekker tegen haar aan met een goed boek en een kopje thee.

En ik vertel dat ik me af en toe verbaas over 3 jarigen. En ook over baby's.
Maar vooral over de zelfredzaamheid die ontwikkeld wordt. Een beetje sturen in plaats van corrigeren, begeleiden en helpen inplaats van aangeven.

Dit zijn de dagen die ik koester, en goed in gedachten hou als we weer eens ruzie om een stuk wortel maken. Als er met blokken tegen hoofden gegooid wordt, en het eten niet blijft zitten waar het hoort. En dat kan zomaar morgen alweer zijn. Blijft lachen met kinderen.

Ik ben eigenlijk heel trots op papa zijn.

(ook om 4 uur 's nachts, als er een brakend kind aan je bed staat, terwijl je zelf net een kwartier boven de plee hebt gehangen, trots, maar heel even niet heel gelukkig).

Eind van de avond de baby nog even voeden, en dan zelf ook lekker naar bed. Even de ontbijtspullen klaar zetten, en een laatste kopje thee.

Stilletjes even de kinderen bekijken, voorzichtig dat ene voetje ook onder de dekens stoppen, een laatste aai over twee hoofdjes.

Lekker slapen. Lekker weer.

Volgende: oma en opa 06-'10 oma en opa
Volgende: computerellende in 2 bedrijven 04-'10 computerellende in 2 bedrijven

Reacties


Door Tweakers user Deurges, donderdag 29 april 2010 15:35

Aaaaah lief stuk tekst :) Lekker weg te lezen.. Ondanks dit, hoef ik geen kids perse... :X


Door Tweakers user Tsurany, donderdag 29 april 2010 15:40

Prachtig verhaaltje!

Door Tweakers user Monsie, donderdag 29 april 2010 15:44

Heel burgerlijk, maar zeer leuk om te lezen!

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 15:45]


Door Tweakers user Warmaster88, donderdag 29 april 2010 15:47

Nice :D
Krijg zelf bijna zin in kinderen :9 Maar heb net gegeten

Nee, echt een mooi stukje, was even bezig met lezen, maar geen moment gedacht om wat anders te gaan doen :D

Door Tweakers user Pantagruel, donderdag 29 april 2010 16:01

Klinkt allemaal erg bekend.
Soms zijn ze om te wringen, maar eigenlijk altijd om te knuffelen.

Door Tweakers user 278922, donderdag 29 april 2010 16:25

Leuke blog!

Leest lekker weg :)

Door Tweakers user YPACCuitVenlo, donderdag 29 april 2010 17:23

Kinderen zijn hartstikke tof, behalve als ze puberen, huilen, jengelen of hun broek vol poepen.

Bovendien altijd een hele verantwoordelijkheid

Door Tweakers user InSanex, donderdag 29 april 2010 18:54

Erg leuk geschreven, omschrijft ook alle redenen dat ik toch echt geen kinderen wil :)

Door Tweakers user TheMOD, donderdag 29 april 2010 20:53

Haha, wanneer was dat laatste stukje? Naar mijn mening veegt een hedendaagse PC namelijk de vloer aan met een Mac. Mits je hem zelf (goed) samenstelt, en er geen Matrox van 2700 gulden in stopt :+

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 20:54]


Door spammerboy, donderdag 29 april 2010 20:55

Herkenbaar, herkenbaar....

Door Tweakers user PL3XAN, donderdag 29 april 2010 23:35

Ik wordt eind augustus voor de eerste keer papa... kan nie wachten, heb er nou al zin in xD

Door G3lderland, vrijdag 30 april 2010 17:53

enne neuken... zit dat nog erin? ;)

Door Tweakers user MsD, vrijdag 30 april 2010 22:20

@G3lderland: als jij denkt dat kindjes zomaar vanzelf komen zou ik je aanraden, meer niet hoor, om voor de grap eens een babbeltje met je ouders te maken. Niet geheel onverstandig, misschien.
@TheMasterofDome:ander blogje.
@PL3XAN:gecondoleerd :-)

Door G3lderland, zaterdag 1 mei 2010 11:36

@MsD: ik had gedacht dat je de grap toch wel zou begrijpen, ook mensen met kinderen maken geintjes :P

Door Tweakers user jediah, zondag 2 mei 2010 02:01

Wederom een leuke blog, ik vind het altijd leuk om mensen te zien genieten van hun kinderen. Ik wil zelf ook heel graag kinderen, op het moment zit het er >nog< niet in, maar ik heb wel een meisje gevonden waarvan ik denk dat ik verder met d´r kan (we zijn nog maar 16) We kunnen normaal met elkaar omgaan, en dingen bespreken als volwassenen, en hopen dat we bij elkaar zijn tot het tijd is om te gaan samenwonen. (al zit dat het er niet in voor de komende 3 jaar, maar toch.)

Ik lees al je blogs, en het is een van de meest door mij gewaardeerde.

Greetings.

Reageren is niet meer mogelijk