leren opletten

Door MsD op donderdag 20 oktober 2011 23:15 - Reacties (20)
Categorie: blabla, Views: 4.880

Tegenslagen heb je om de haverklap in het leven , de ene keer wat meer dan de andere keer, jijzelf net wat vaker dan de buurman. Iemand die zelfmoord heeft gepleegd heeft natuurlijk niet goed naar de alternatieven gekeken, maar als je zelf met een doos pillen op je bedrandje zit zie je duidelijk dat er geen alternatieven zijn.

Even niet opletten en je ligt onder de bus, wijze woorden van je ouders. Vroeger toen er nog een handje achter je was om je aan je jas weer op de stoep te trekken. Een wit hoofdje van de schrik en een flinke opvoedkundige partij verkeersregels als enige consequentie
.
Nu sta je er alleen voor, en moet je zelf opletten, Of erger nog, je moet nu zelf dat handje zijn om je eigen kinderen op de stoep te trekken. Even niet opletten en niet JIJ maar je kind is dood.

Wat een verantwoordelijkheid. En daar rol je gewoon naar toe, het leven stuurt je vanzelf in de positie waar je beter kan en dus moet opletten. Volwasssen worden noem je dat. Of ouder en wijzer. Komt tijd komt raad.

Punt is dat er altijd momenten zijn die je NIET zag aankomen, de dode hoek van je leven zeg maar.

En dan kunnen dingen ineens spannend worden. Dit zijn de momenten om te groeien, te leren en iets verder te komen. Of juist niet. Depressie, stagnatie, dikke ellende vallen je ten deel.

Iedereen herkend hier wel iets van, en het is ook altijd eenvoudig uit te leggen.
(--Je loopt/fietst door de regen, je krijgt het koud, je bent kletsnat. Wat nu ?, optie1: volgende keer iets warmers aantrekken, optie2:niet naar buiten gaan als het regent, optie3: snel naar binnen brrrr, optie4:ik ga nu de hele dag sjagrijnen, optie5: ik ga nu janken en hou niet meer op, optie6:Maar ik ga wel sneller dan de auto's in de file --)

Kortom in elke situatie zijn er andere mogelijkheden, maar soms zie je ze even niet door de afleiding van de situatie. Nieuwigheid en onbekendheid. Leren is het devies.

Maar als er teveel ineens op je afkomt lukt leren niet zo best. Zwemmen leer je echt niet door de eerste keer in drie meter diep te springen, dat doe je ook in stapjes.

Even niet opletten en een potentieel leermoment is ineens een tegenslag in je leven.

Wat een rare omslag kan dat zijn, ineens vallen je opties uit. Inplaats dat je allerlei opties doorloopt om te kijken wat er van te leren valt val je uit. De een heeft het met zijn tentamens, de ander als hij de belastingpapieren invult. De een met een leuke vrouw die wordt voorgesteld, de ander bij zijn schoonouders :-)

Iedereen heeft ontwikkelgebieden, maar niet alles is relevant om mee bezig te zijn. Ik heb echt geen behoefte om de relatie met mijn schoonouders aan te pakken, ik ga wel voor de dode momenten in de conversatie. Gelul over mobieltjes, auto's en computers kan ik uren volhouden als het moet. En ja, soms moet dat.

Soms merk je dat je echt iets moet met jezelf, de TV straalt het elke dag naar je toe. Idols, Topchef, Holland's got Talent, Lingo. Iedereen wil zijn eigen verworven kwaliteiten meten aan een ander, en gaat meestal onder het genot van onze ogen gigantisch op zijn bek. Thuis zien we 10 letterwoord van Lingo natuurlijk direct, toch ?

Maar je merkt vooral dat je iets met jezelf moet als anderen dat tegen je gaan zeggen, waarbij 'je moet nodig eens op vakantie' nog een subtiele uiting van je collega is om te zeggen dat je een pesthumeur hebt en al drie weken de kantjes eraf loopt.

Waarbij het kapot smijten van je 'Ik Baas, Jij Baast, Wij zijn Bazen- Mok' natuurlijk niet de beste reactie was. Maar ja, de andere opties zag je even niet.(=echt waar gebeurd)

Gelukkig zijn ook hier programma's voor op de buis, dus echt nadenken hoeft ook nog niet. Een avondje passief naar Uitstel van Executie of Begin in een nieuw land Opnieuw geeft je de indruk dat het wel meevalt met jezelf. Meten langs de lat van een ander werkt weer niet.

Verbazingwekkend hoeveel methoden er in de huidige maatschappij zijn die doen alsof ze je jas vasthouden bij het oversteken, maar je eigenlijk een duwtje geven. De continue spanningsboog die wordt gecreeerd in tv programma's is behalve best wel knap ook best wel verontrustend. We besteden heel veel tijd en eigenlijk ook energie aan volslagen onzin en doen alsof dat het belangrijkste is van de hele avond.

Mijn grootste referentie moet wel Wegmisbruikers zijn. De ene helft is reclame , de andere helft is Mr. Koos Spee die weer iets moet uitleggen wat je met het halen van je rijbewijs ook moest weten. De andere helft is een vooruitblik naar het einde van het programma, en dan is er ook tussendoor nog te zien waarom we naar de reclame kijken, en naar Mr. Koos Spee luisteren. Heel bizar. En dan is het onderwerp nog nieteens aan de orde gekomen. Namelijk dat je dat programma kijkt omdat je je net als iedereen ergert aan de aso's op de weg. Natuurlijk doe je zelf ook wel eens iets niet helemaaal goed, maar zo erg als op tv, nee.

Meten langs de lat van een ander.

Het gras is groener aan de overkant, maar de sloot is wel erg breed.

Verbazingwekkend hoe weinig mensen gewoon zijn om een jasje vast te houden van zomaar iemand. Als je ziet dat iemand oversteekt zonder kijken zou eigenlijk iedere vezel in ieders lijf moeten schreeuwen en het jasje moeten pakken. Maar we kijken de andere kant op om de klap niet te hoeven zien.

We zijn flink in slaap gevallen ergens. We hebben een bootje gemist. In de maatschappij zie dit natuurlijk duidelijk, maar zie je het thuis ook? Zie het bij jezelf ook ?

Even niet opletten en je bent dood, of je hebt de dood van een ander op je geweten. En dan worden de alternatieven inderdaad beperkter. Tot die tijd, goed opletten. Echt doen.

Volgende: Gemist 10-'19 Gemist
Volgende: even de cijfertjes 12-'10 even de cijfertjes

Reacties


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 21 oktober 2011 00:01

heeeeej EIN DE LIJK.... weer eens een leeswaardige blog.. kudo's en karma.. naja alleen de kudo's dan

Door Tweakers user Wava, vrijdag 21 oktober 2011 00:04

Wat een mooi stukje tekst! De eerste paar regels had ik zelfs het gevoel dat ik poezie zat te lezen, daarna kwam het geweldige stukje cynisme! Hulde!

Door Tweakers user YoupS, vrijdag 21 oktober 2011 01:34

Dit is mooi neergepend en een goed verhaal :). En ja, ik erger me eigenlijk bijna meer aan Wegmisbruikers dan aan de wegmisbruikers...

Door Tweakers user wheez50, vrijdag 21 oktober 2011 01:43

Steve Jobs tijdens zijn Stanford Commencement Speech over de dood...

edit: Niet helemaal wat ik bedoelde. Ik had de zin moeten beginnen met: Deed me denken aan...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 oktober 2011 13:55]


Door Tweakers user woekele, vrijdag 21 oktober 2011 06:52

wheez50 schreef op vrijdag 21 oktober 2011 @ 01:43:
Steve Jobs tijdens zijn Stanford Commencement Speech over de dood...
Is deze blog een vertaling daarvan? Dan moet ik het toch maar eens in zijn geheel gaan kijken. Had een hekel aan Steve Jobs (of eigenlijk meer aan de verheerlijking van hem), maar deze woorden doen me toch wel wat :)

Door Tweakers user Deurges, vrijdag 21 oktober 2011 08:21

Leest inderdaad lekker weg.. Mooi stuk! En inderdaag weer eens een betere blog om over na te denken...


*spellfoutje: bealstingpapieren <--)

Door Tweakers user MsD, vrijdag 21 oktober 2011 08:56

@wheez50+woekele: niet gezien, dus geen idee waar dat over gaat. En ik ben absoluut geen vertaler.
@Deurges:fixed....

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 oktober 2011 08:57]


Door Tweakers user TheFes, vrijdag 21 oktober 2011 10:16

Mooi stuk hoor :) Alleen hoeveel helften zitten er in jouw aflevering van wegmisbruikers?

Door Tweakers user GateKeaper, vrijdag 21 oktober 2011 10:21

Ik heb de speech wel gezien, althans, als deze bedoeld wordt. In dat geval kan ik je zeggen dat die speech wel anders ging.

Enorm goed blog! Bedankt hiervoor.

Door Tweakers user Deurges, vrijdag 21 oktober 2011 10:22

Ach je moet maar zo denken: Great minds think alike :)
Leren opletten deed me gelijk denken aan een moment van gisteren dat ik wederom de "verkeerde" kassa had gekozen. Leek allemaal snel te gaan totdat er weer mensen voor me stonden die het neiuwe pinnen niet snapte en moesten denken of ze wel of niet zegeltjes wilden en welke sigaretten ze moesten hebben... En dan zie je rechts van je iedereen voorbij flitsen..

Ik moet ook niet kijken naar de mooie ogen van de dame achter de kassa maar naar de snelheid waarmee ze de produkten over de scanner knalt..

Door Tweakers user Vizzie, vrijdag 21 oktober 2011 10:34

Mooi geschreven en een mooie gedachte. Thanks.

Door Tweakers user onok, vrijdag 21 oktober 2011 11:41

Mooi stukje tekst, maar tegelijk wel een beetje zweverig. Ik kan me er niet echt mee identificeren. Ik lees in dit soort teksten altijd veel te vaak "we" en "wij", en dan denk ik altijd: spreek voor jezelf. "We zijn flink in slaap gevallen ergens" en "We hebben een bootje gemist". Ik heb helemaal niks gemist!
Andere mensen roepen wel zonder na te denken iemand na die wil oversteken als er een auto aankomt. Iedereen is anders.

Door Tweakers user AMD1800, vrijdag 21 oktober 2011 12:30

Dat jasje trekken in je laatste alinea dat heb ik laatst toch wel bijna zo letterlijk meegemaakt. Het scheelde nog wel een aantal meters, maar toen zaten er toch bijna 2 dames onder de bus. Ik zei niet dat de bus er aan kwam, maar ik keek ook niet weg. En nee, ze hadden het inderdaad niet kunnen zien. Er bestaat wel zoiets als eigen verantwoordelijkheid, maar toch zou ik mij in ieder geval schuldig voelen als er wel wat was gebeurd.

En daarnaast is het natuurlijk een mooi stuk. het is maar net de keuze die je maakt. En daarom kijk ik dus ook weinig tv. Je kijkt toch vooral meer reclame. Dat is toch weer het voordeel van het downloaden of op internet kijken: minder of geen reclame. :)

Door Tweakers user AMD1800, vrijdag 21 oktober 2011 12:34

Deurges schreef op vrijdag 21 oktober 2011 @ 10:22:
Ach je moet maar zo denken: Great minds think alike :)
Leren opletten deed me gelijk denken aan een moment van gisteren dat ik wederom de "verkeerde" kassa had gekozen. Leek allemaal snel te gaan totdat er weer mensen voor me stonden die het neiuwe pinnen niet snapte en moesten denken of ze wel of niet zegeltjes wilden en welke sigaretten ze moesten hebben... En dan zie je rechts van je iedereen voorbij flitsen..

Ik moet ook niet kijken naar de mooie ogen van de dame achter de kassa maar naar de snelheid waarmee ze de produkten over de scanner knalt..
Alleen had je toch wel weer een mooie cassiere om naar te kijken onder het wachten. Dat vergeet je dan weer wel. Het is maar net de afweging die je maakt en eigenlijk koos jij toch meer voor de mooie cassiere, dan de snelheid.

Door Tweakers user L0we, vrijdag 21 oktober 2011 15:32

Typo: `Iedereen herkendt hier wel iets van´
Even niet opletten en je bent dood, of je hebt de dood van een ander op je geweten. En dan worden de alternatieven inderdaad beperkter. Tot die tijd, goed opletten. Echt doen.
en
Afleiding of onoplettendheid achter het stuur speelt een rol bij bijna 80 procent van de ongevallen en 65 procent van de bijna-ongevallen.
bron: http://www.smart-mobility...fleiding-in-het-verkeer-/

Er wordt in het verkeer zo ongelofelijk slecht opgelet... Zelf heb ik mezelf er ook wel eens op betrapt, maar tegenwoordig focus ik me alleen op het verkeer, stel dát er een keer wat gebeurt...

Door Tweakers user Deurges, vrijdag 21 oktober 2011 15:34

Nee dat vergeet ik zeker niet ;) En idd koos ik voor de dame in kwestie en niet voor de snelheid, maar die fout maak je soms wel en soms niet. Dat maakt het juist zo leuk in het leven. Je krijgt vaker dezelfde keuzes, maar je weet pas na die keuze, WELKE keuze je hebt gemaakt tov de vorige keer.. Soms reageren je hersenen wel gelijk met een signaal van: STOP! NO B00BS! You want speed! Maar als je hersenen geen zin hebben, sta je toch weer in die rij te wachten...

Door Tweakers user Kosty, vrijdag 21 oktober 2011 21:01

Deurges schreef op vrijdag 21 oktober 2011 @ 15:34:
Nee dat vergeet ik zeker niet ;) En idd koos ik voor de dame in kwestie en niet voor de snelheid, maar die fout maak je soms wel en soms niet. Dat maakt het juist zo leuk in het leven. Je krijgt vaker dezelfde keuzes, maar je weet pas na die keuze, WELKE keuze je hebt gemaakt tov de vorige keer.. Soms reageren je hersenen wel gelijk met een signaal van: STOP! NO B00BS! You want speed! Maar als je hersenen geen zin hebben, sta je toch weer in die rij te wachten...
Soms is het een goed (of "geen slecht") idee om leuk over slim te kiezen, zeker als het in the end geen echt verschil maakt. Het is maar wat je definitie van "fout" is. Verder, leuke blog :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 oktober 2011 21:02]


Door Tweakers user Torched, maandag 24 oktober 2011 01:18

Voor afrekenen in de supermarkt moet je of naar de jumbo gaan. Daar kan het wel altijd snel. :P
Anders gewoon even 5 tot 10 minuten rekenen. anders zit je je toch alleen maar te ergeren. En daar word je toch niet blij van dus waarom zou je. (oh logica toch :') )

En agreement met fipo. De reden waarom ik bijna nooit meer op tweakblogs zit.

Door Tweakers user Deurges, maandag 24 oktober 2011 10:19

Kosty schreef op vrijdag 21 oktober 2011 @ 21:01:
[...]


Soms is het een goed (of "geen slecht") idee om leuk over slim te kiezen, zeker als het in the end geen echt verschil maakt. Het is maar wat je definitie van "fout" is. Verder, leuke blog :)
Behalve als je vriendin erbij is. Dan worden je keuzes OF voor je gemaakt OF je maakt toch de foute keuze :p

Door Tweakers user Mr. Dean, maandag 24 oktober 2011 18:58

Je blijft toch stiekem een beetje een held van me. Prachtige blog weer. Schrijf eens wat meer :3

Reageren is niet meer mogelijk